Laadukas ilmastointi suojaa koronatartunnalta

marras 18, 2020

Uutiset koronavirusta vastaan kehitteillä olevista rokotteista ovat lupaavia, mutta silti moni miettii: uskallanko mennä ravintolaan?

Vastaus on kyllä, sillä valtaosa tartuntaketjuista saa alkunsa perhepiirissä, harrastuksissa ja työpaikoilla.

Alexanderplatsin tyyppisessä ruokaravintolassa, jossa asiakkaat istuvat pöytien ääressä rauhallisesti keskustellen tartuntariski ei ole kovin suuri.

”Koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana ja kosketuksen välityksellä. Alexanderplatsissa noudatetaan tunnollisesti asiakaspaikkojen määrää, turvavälejä ja käsihygieniaa koskevia ohjeita ja määräyksiä. Siksi pisaratartunta on hyvin epätodennäköinen”, kertoo Kaj Karumaa, Alexanderplatsin sisäilmavastaava.

Virus voi levitä myös ilmateitse. Yskiessä ja aivastaessa syntyy pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa.

Tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto riski saada koronavirustartunta kasvaa. Jos ilmanvaihto on tehokas, riski pienenee.

Suomessa ravintoloiden turvallisuutta lisää toimiva ja poikkeuksellinen korkeatasoinen ilmanvaihto, sillä järjestelmiä koskevat rakennusmääräykset ovat pikkutarkkoja ja sisäilmaosaaminen huipputasoa.

Alexanderplatsissa on moderni, tehokas, ja viranomaisten määräysten vaatimukset ylittävä ilmanvaihto. Suunnittelun lähtökohtana oli, että suuret ilmamäärät parantavat sisäilmaa monella eri tavalla

Ravintolan koko ilma vaihtuu 10 kertaa tunnissa eli yli 20 kertaa useammin kuin tavallisessa kodissa. Ja mitä useammin ilma vaihtuu, sitä pienempi on riski sairastua.

”On siis hyvin turvallista ja kätevää tavata ystäviä, läheisiä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita juuri Alexanderplatsissa, jonka ilmanvaihtojärjestelmä on kehittynein mahdollinen”, Kaj Karumaa sanoo